Waarom tekenen als tweede moedertaal?

"Ik stop met websites bouwen"
mail ik mijn klanten.

Het is 2011. En ik (Bas) heb geen idee hoe ik mijn geld ga verdienen. Maar websites bouwen, dat wil ik niet meer. In dit jaar ontwikkel ik producten zoals My 30 Days challenge, De waarmaakdag Leiden en zelfs een project om 100.000 mensen gelukkig te maken.

Mijn hoofd zit vol ideeën. Maar ik heb een probleem: Hoe communiceer ik mijn ideeën zodat anderen mij begrijpen en willen samenwerken.

De (her)ontdekking van het tekenen

Tijdens de open dag van Knowmads (business school) in 2012 tekenen we met een vijf man een poster. Ons idee: de manier om kennis te delen in organisaties. Er valt een kwartje. Door te tekenen, begrijpen we elkaar en werken we al samen. We presenteren ons idee en iedereen begrijpt het.

Eureka. Dit werkt voor mij en dus teken ik door. Ik teken verslagen bij meetings. Ik teken nieuwe producten. Ik deel mijn tekeningen op Facebook. Het duurt niet lang voordat iemand vraagt: “Bas, kun je voor mij ook zo' tekeningen maken? Want ik heb ook een moeilijk uitlegbaar idee”

Vanaf dat moment rolt de bal. Al snel teken ik live bij conferenties, teken ik animaties en geef ik workshops. Zo ontstaat de Betekenaar. En inmiddels zijn we een coöperatie met meerdere tekenaars.

“Tekenen werkt”, zeggen onze klanten.

We begrijpen elkaar sneller, meetings zijn korter en leuker. En we komen tot actie. En daar gaat het om, tekenen is daarvoor het middel.

Zo droom ik over een wereld waar we allemaal tekenen. Wat zou er dan gebeuren? Wat als tekenen niet meer 'raar' is? Wat als we zouden zeggen: laten we dat eens tekenen.

Dan zouden we elkaar een stuk beter begrijpen. En daadoor wordt de wereld een stuk leuker.

En daarom vechten we voor onze missie: Tekenen als tweede moedertaal maken voor iedereen. De online cursus is daar een groot onderdeel van. Want het is hoog tijd voor een visuele revolutie. Ben jij er klaar voor?

Wij zijn de Betekenaar. Sinds 2012.
Wij brengen de essentie in beeld. En wij hebben een missie.

Tekenen als
2de moedertaal
voor iedereen